Laivas

Laivas

2014 m. kovo 25 d., antradienis

Amalas. Liškiava

  Amalas beržo lajoje. Liepos pradžia. Liškiava. Foto 2013
  

Amalo šakelės su uogomis. Foto 2013
K.K.Šiaulytis. 

Į Dzūkiją, į Druskininkus žiemą ar ankstyvą pavasarį atvykstančius svečius keliauninkus nustebina ir toks, kitur neregėtas gamtinis artefaktas – paprastasis amalas.

Važiuojant į pietus nuo Vilniaus, vis dažniau pamatai didelių medžių lajas apkaišytas lyg tai krepšiais, lyg tai kovų, varnų lizdais. Bet tai – ne paukščių architektūra! Tai visžalis krūmas - Paprastasis amalas (lot. Viscum album) – amalinių (Viscaceae) šeimos augalas, kerojantis beržų, tuopų, klevų šakose.

Žinau vietą, kur galima amalo sąžalynus lengvai aptikti ir iš arti juos stebėti, fotografuoti. Liškiavoje, ant Bažnyčios kalno užkopę plačiais akmeniniais laiptais, dešinėje rasite beržų grupę apkibusią gelsvais amalų rutuliais. 
Amalas – nuodingas augalas, tad geriau jo lapelių nelaužyti ir neragauti!
Stebuklines, gydomąsias amalo savybes bei  kada ir kaip augalą skinti, paruošti vaistams, žino miškų išminčiai, žolininkai.
Interneto erdvėse šimtai padavimų apie paprastąjį – nepaprastąjį amalą sklando. Vieną pasakojimą čia pateiksiu :
„Angliškai kalbančiose Europos šalyse ir Šiaurės Amerikoje su šiuo augalu susijęs įdomus paprotys: po amalu atsidūrusį patinkantį žmogų – pažįstamą arba ne – galima pabučiuoti. Didžiojoje Britanijoje tai daroma dažniausiai per Kalėdas. Tokie papročiai paremti senomis druidų legendomis: druidai laikė amalą taikos simboliu, žinojo, jog jis turi gydomųjų savybių. Savo galių amalas neprarasdavo tik nukirstas auksiniu pjautuvu ir nepalietęs žemės. Kitokių pasakojimų apie amalą turi ir norvegai bei graikai.“ (Vikipedija, Laisvoji enciklopedija)

Šiame tinklaraštyje apie amalą dar rasite straipsniuose „Amalas. Druidai“ bei „ Medžių dvasios“

K.K.Šiaulytis
25 03 2014

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą